pondělí 4. června 2007

Čínská populační politika


V Čínské lidové republice se mohou radovat z výsledků dvacet pět let fungujícího populačního zákona. Od roku 1970 vyrůstá v ČLR 90 milionů dětí, které pravděpodobně nikdy nebudou mít sourozence. Od loňska, kdy populace dosáhla 1,3 miliard, plodnost čínských žen klesla na poslední místo ve světovém žebříčku. Přesto by si zhruba 60% Číňanů přálo mít děti dvě.

Není tajemstvím, že zdejší chudý zemědělsky zaměřený jih má s dodržováním přísných pravidel omezující početí problémy. Zemědělci často zákon přestupují, ať už z finančních či rodinných důvodů.

(Přelidněná čínská ulice)

Přísní kontroloři na jihu, pak dle informací na internetu, vybírají od 500 do 70,000 juánů (zhruba 65 – 9,000 USD) za porušení zákona a to i zpětně do roku 1980. Tyto nové poplatky si vyžadují i tehdy, když rodina v minulosti za druhé dítě zaplatila.

Dalším nemalým problémem je zvýšení počtu narozených chlapců. Dívky byly a jsou častým vývozním artiklem, jelikož adopce čínských holčiček je stále ve světě velmi populární. A tak začíná být v zemi problém najít vhodnou partnerku.

Více v článku: http://www.blisty.cz/2007/6/4/art34597.html

O čínské populaci více na http://www.paulnoll.com/China/Population/index.html

(Zdroj:Encyklopedie Wikipedia)


Další užitečné mapy o Číně najdete na Atlas of the People´s republic of China

Informace k Číně také na Internet guide for Chinese Studies

nebo na WWW Virtual Library Asian Studies

1 komentář:

maniodepresive řekl(a)...

Čínským mladíkům není co závidět, ale na druhou stranu by tato prekérní situace mohla přinést větší poptávku po jistých erotických pomůckách. Nyní už vážně, čínská populační politika jednoho dítěte přináší mnoho komplikací, ačkoli nám tato regulační opatření mohou připadat z globálního hlediska (riziko přelidnění planety, zvýšení imigračního tlaku na vyspělé státy) jako veskrze pozitivní. Vzhledem k tomu, že můj příspěvek mohou číst i slabší povahy, nebudu zde raději detailně rozebírat holocaust ženských zárodků, který mimochodem probíhá ve značné míře i v Indii. V Číně v dnešní době vyrůstá generace arogantních jedináčků bez špetky empatie a úcty k druhým, nedostatek ženských protějšků způsobil růst sexuálně motivovaných zločinů a asi největší problém tkví v tom, kdo bude živit příslušníky velice silných ročníků ze čtyřicátých, padesátých a šedesátých let, až dojdou stáří a stanou se práce neschopnými (v Číně se odedávna řešily problémy radikálně, na mysl tudíž vyvstává možnost zneužití eutanázie).